Mešani pevski zbor Postojna je novembra prevzel novi zborovodja, Matjaž Šček. Matjaž Šček je tako postal četrti dirigent zbora, ki so ga od začetka (leta 1983) do sedaj vodili Ivo Jelerčič, Matej Penko in Mirko Ferlan. Tako pevke in pevci kot tudi dirigent se veselijo novega obdobja ustvarjanja zborovske glasbe. Prvič so se skupaj predstavili na 15. območni pevski reviji pevskih zborov in vokalnih skupin iz občin Postojna in Pivka.

Več o novemu zborovodju:

Matjaž Šček je študiral dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izobraževal pri priznanem skladatelju in dirigentu Lojzetu Lebiču. Uspešno je vodil več ljubiteljskih pevskih sestavov, med drugimi Moški zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine, Komorni zbor Ipavska, Komorni zbor RTV Slovenija ter vrsto zborov v deželi Furlaniji – Julijski krajini. V vrh njegovega zborovskega ustvarjanja spada desetletje dela z Ljubljanskimi madrigalisti (1991–2001).

Njegovo delo je prepoznavno in cenjeno, izvajanje rahločutno in zavzeto, njegovi programi pa sveži in nekonvencionalni. Na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je vedno dosegal najvišje uvrstitve in priznanja. Je nosilec zlate Gallusove plakete.

In še nekaj o zboru:

MEŠANI PEVSKI ZBOR POSTOJNA deluje od leta 1983. Ivo Jelerčič (1983–1997) je s premišljeno izdelano vizijo in zavzetim strokovnim delom mlado zasedbo pripeljal v sam vrh primorskega zborovskega poustvarjanja. Zbor je nato rasel tako številčno kot v kakovosti, kar je dokazoval na različnih tekmovanjih, številnih koncertih in nastopih v Sloveniji, Italiji in Srbiji.

Obdobji pod vodenjem Mateja Penka (1997–2009) in Mirka Ferlana (2009–2016) so pomembno zaznamovali udeleževanje na tekmovanjih, sodelovanje z domačimi in tujimi zbori ter instrumentalisti, s Slovenci v zamejstvu (Italija, Hrvaška, Avstrija) in izseljenci v Srbiji ter izvedba nekaterih posebnih projektov.
Repertoar zbora je pester in raznolik ter obsega sakralne in posvetne skladbe tujih in domačih avtorjev iz vseh umetnostnih obdobij. Ves čas pa imata v njem posebno mesto ohranjanje slovenske ljudske pesmi ter izvajanje del slovenskih skladateljev.

Od leta 1999 se je zbor udeležil petih državnih tekmovanj Naša pesem v Mariboru, od koder se je vračal s srebrnimi plaketami in leta 2007 celo z zlato. Od leta 2000 je sodeloval na devetnajstih mednarodnih tekmovanjih. Izdal je štiri zgoščenke.

Besedilo: Anja Kocman

Foto: Ladislao-A.-Torresan