Klemen Miklavčič (2022-)

Na Konservatoriju za glasbo “Giuseppe Tartini” v Trstu študira orkestrsko dirigiranje, kjer je leta 2021 zaključil triletni pripravljalni program v razredu Marca Angiusa. Študij dirigiranja sedaj nadaljuje na akademski stopnji, poleg tega pa obiskuje tudi 6. razred solopetja pri prof. Tanji Grlica na Glasbeni šoli Koper.

Kot pevec je sodeloval pri več različnih priznanih pevskih zborih na Obali in v Ljubljani. Nazadnje, do jeseni 2022, je bil član Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem in zbora Camerate Academice pod vodstvom Ambroža Čopija.

Od leta 2017 se udeležuje mojstrskih tečajev za zborovodje pod vodstvom priznanih zborovodij in profesorjev zborovskega dirigiranja. Zadnji pomembnejši izobraževanji je opravil na zborovskem festivalu in seminarju za zborovske dirigente Leading Voices julija 2022 v Utrechtu in februarja letos v Ljutomeru, kjer je mojstrski tečaj vodil Gary Graden.

Zborovodske izkušnje je doslej pridobival tudi kot asistent dirigenta Andreja Makorja pri zboru Obala in s samostojnim vodenjem različnih sestavov. V sezoni 2022/23 vodi poleg MePZ Postojna še dva zborovska sestava.

Klemen Miklavčič je mlad ustvarjalec z veliko zanimanj, idej in še več energije. Pri delu s svojimi sestavi se tako preizkuša v različnih vlogah. V decembru 2022 je skupaj z zborom Obalca pripravil odmeven gledališki koncert Sanje so večne, pri katerem ni sodeloval samo kot zborovodja, pač pa tudi kot scenarist in režiser.

Matjaž Šček (2016-2022)

Matjaž Šček je študiral dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izobraževal pri priznanem skladatelju in dirigentu Lojzetu Lebiču. Uspešno je vodil več ljubiteljskih pevskih sestavov, med drugimi Moški zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine, Komorni zbor Ipavska, Komorni zbor RTV Slovenija ter vrsto zborov v deželi Furlaniji – Julijski krajini. V vrh njegovega zborovskega ustvarjanja spada desetletje dela z Ljubljanskimi madrigalisti (1991–2001).

Njegovo delo je prepoznavno in cenjeno, izvajanje rahločutno in zavzeto, njegovi programi pa sveži in nekonvencionalni. Na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je vedno dosegal najvišje uvrstitve in priznanja. Je nosilec zlate Gallusove plakete.

Mirko Ferlan (2009-2016)

Leta 2001 je diplomiral iz harmonike na Konservatoriju Gioacchino Rossini v Pesaru (Italija) pod vodstvom prof. Dorine Kante. Od leta 2003 je profesor harmonike in teoretičnih predmetov na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel. Leta 2007 je diplomiral iz zborovskega dirigiranja in vokalne ter zborovske kompozicije na Konservatoriju za glasbo Giuseppe Tartini v Trstu. Leta 2014 je zaključil magistrski študij zborovskega dirigiranja.

Bil je dirigent in stalni umetniški vodja različnih zasedb na Goriškem in Tržaškem, kot gostujoči dirigent pa je sodeloval z Ljubljanskimi madrigalisti, s komornim zborom Ars atelier ter z dekliško vokalno skupino Bodeča Neža. Redno sodeluje kot predavatelj na poletnih pevskih seminarjih Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta. Od leta 2008 vodi moško vokalno skupino Sveti Jernej z Občin pri Trstu, od leta 2008 do 2013 pa je vodil tudi mladinsko pevsko skupino Igo Gruden iz Nabrežine.

Od leta 2006 je pet sezon vodil Dekliški pevski zbor Kraški slavček iz Nabrežine, s katerim je prejel številna priznanja.

Od leta 2009 vodi Mešani pevski zbor Postojna, s katerim je na slovenskem državnem tekmovanju Naša pesem 2010 dosegel srebrno plaketo in posebno nagrado za perspektivnega zborovodjo. Leta 2010 je prejel zlato priznanje na mednarodnem zborovskem tekmovanju Gaude Cantem na Poljskem, oktobra 2011 je na mednarodnem tekmovanju Praga Cantat 2011 prejel dve zlati plaketi in posebno priznanje,  na državnem tekmovanju Naša pesem 2012 pa je še enkrat prejel srebrno priznanje.

Leta 2013 je prevzel vodenje Komornega zbora Krog iz Ljubljane in ga vodil do jeseni 2014.

Jeseni leta 2014 je prevzel vodenje Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

Redno se izpopolnjuje na seminarjih in mojstrskih tečajih s priznanimi dirigenti v Sloveniji in tujini.

In 2001 he completed his accordion studies at the conservatory “G. Rossini” in Pesaro (Italy). In 2014 he completed his master studies of choral conducting and vocal and choral composition at the conservatory “G. Tartini”. He enriched his choral knowledge with different masterclasses held by recognized masters of choral conducting (Grün, Strauzs, Hanke, Rasmussen, Schreier, Bernius, Halsey).

He leads various choral and vocal groups. He participated in many national and international choral competitions. At the present he conducts the mixed choir Postojna (Slovenia), youth choir Igo Gruden from Nabrežina (Italy) and the camber choir Krog from Ljubljana (Slovenia). He worked as a guest conductor with different choirs in Italy and Slovenia: mixed choir Ljubljanski Madrigalisti, Slovenia, Chamber choir Ars Atelier – Gorizia, Italy and mixed choir Friuli Venezia Giulia – Italy.

Mirko

Matej Penko (1997-2009)

postojna_matej_penko

Glasbi je zapisal svoje poklicno udejstvovanje in prosti čas. Po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je zaposlil na Glasbeni šoli Postojna, kjer poučuje klavir in nauk o glasbi. Izkušnje zborovskega petja si je pridobival v Komornem zboru Ave. Jeseni 1997 je prevzel vodenje Mešanega pevskega zbora Postojna, ki ga je vodil do leta 2009. V minulih dvanajstih letih je samozavestno in ambiciozno nadgrajeval njegovo kvaliteto in skupno delo večkrat preveril tako v državnem kot tudi v mednarodnem zborovskem prostoru. Posebno velik uspeh sta bili osvojitev Grand Prixa na tekmovanju Robert Schumann (Zwickau 2006) in zlata plaketa na 20. državnem tekmovanju Naša pesem 2007 v Mariboru. Na mednarodnih zborovskih tekmovanjih » In … Canto sul Garda« (2005) in v Bad Ischlu (2009) je prejel posebno nagrado za zborovodje.

Ivo Jelerčič (1983-1997)

Po končani osnovni šoli v Podnanosu je kot najstarejši sin ostal doma v nujno pomoč na kmetiji; v večernih urah se je učil klavirja in orgel in se kmalu poskusil tudi v zborovodstvu. S štipendijo občine Vipava se je vpisal na triletno Zborovodsko šolo v Ljubljani (1955-1958). Po dveletni vojaški obveznosti je končal še Višjo pedagoško šolo v Ljubljani; štipendijsko obveznost je odslužil na Osnovni šoli Vipava (1964-1966), potem pa odšel poučevat glasbo na Osnovno šolo Postojna. Od 1972 do upokojitve 1997 je bil ravnatelj Glasbene šole Postojna; v tem času (1973-1975) je tudi diplomiral na pedagoškem oddelku ljubljanske Akademije za glasbo. Izven poklicnih obveznosti se je zavezal predvsem zborovstvu. Vsega je vodil 16 otroških in odraslih zborov, med njimi moški in mešani zbor Podnanos, dekliški zbor Gimnazije Postojna, Postojnski oktet, Oktet Bori, Moški, Mešani in Komorni zbor Postojna. Z zbori iz Postojne je tudi tekmoval in dvakrat prejel srebrno ter enkrat bronasto plaketo. Z njimi je posnel tudi več zgoščenk. Pomembno je sodeloval v številnih komisijah in odborih Zveze kulturnih organizacije Slovenije, Slovenske pevske zveze, ZKO Postojna in drugih. Je eden od soustanoviteljev Zveze pevskih zborov Primorske in njen prvi predsednik; ves čas je član upravnega odbora ZPZP in predsednik komisije za odrasle zbore; tudi neposredno kot mentor, strokovni spremljevalec in urednik sodeluje pri vsakoletni izvedbi Primorske poje, ki je postala ena največjih zborovskih manifestacij dejavnega utrjevanja in razvijanja skupnega slovenskega kulturnega prostora.

odlicja_08_jelercic_3-576x350