Prve pevske vaje Komornega mešanega pevskega zbora Postojna so zabeležene 10. oktobra 1983. Prof. Jelerčič, ki je imel do tedaj že bogate izkušnje z vodenjem različnih zborovskih sestavov, je prevzel umetniško vodenje zbora. Glede na to, da je bil takrat tudi ravnatelj Glasbene šole Postojna, je bilo razumljivo, da je v njenih prostorih začel vaje tudi naš zbor.

Po pičlih petih mesecih dela se je zbor že prvič predstavil publiki. Za nastop na reviji Primorska poje v goriškem Avditoriju 31. marca 1984 je požel pohvalne besede. KMPZ Postojna je bil ocenjen kot najboljši zbor večera. Zbor še do danes ostaja zvest reviji in se na njej predstavlja vsako leto. Manjkal je le enkrat, ko je bil zaradi potresa na Bovškem nastop prestavljen, nadomestnega termina pa se ni dalo uskladiti.

V posebno čast nam je tudi sodelovanje z žal že pokojnim skladateljem Alojzom Srebotnjakom. Na pobudo zbora je napisal kar nekaj skladb, ki so bile izvedene na različnih tekmovanjih in so vedno prejele zelo pohvalne kritike.

Jeseni 1997 je vodenje zbora prevzel prof. Matej Penko. Njegov prihod je v delo zbora prinesel veliko sprememb in nove izzive. Že v začetku druge sezone smo se začeli spogledovati z mislijo na tekmovanja. Tako je po dolgih letih eden od postojnskih zborov spet tekmoval na državni ravni. S tekmovanja Naša pesem 1999 se je zbor vrnil s srebrno plaketo.

V letu 2000 se je zbor podal tudi v mednarodne zborovske vode. Bili smo sprejeti na kar tri mednarodna tekmovanja in se vseh treh tudi udeležili. S prvega mednarodnega tekmovanja v češkem Olomoucu smo se vrnili z zlato in srebrno plaketo. Mednarodna tekmovanja imajo svoj čar in z vsakega poleg priznanj prinesemo tudi nepozabne spomine in prijateljstva.

V sezoni 2009/2010 je spet prišlo do menjave zborovodje. Tokrat je pred zbor stopil mladi in nadobudni Mirko Ferlan. In ker je cilje treba postaviti visoko, smo se že v isti sezoni udeležili tekmovanja Naša pesem, kjer je zbor prejel srebrno plaketo, Mirko pa posebno priznanje ter nagrado za perspektivnega zborovodjo. Tudi pod vodstvom Mirka Ferlana zbor pridno vadi dvakrat na teden, se  udeležuje revije Primorska poje, hodi na tekmovanja ter nenehno raste ter se razvija.